Bireysel Emeklilik SİGORTASI NEDİR ?

Bireysel Emeklilik Sigortası Hakkında Sıkça Sorulan Sorular

Bireysel Emeklilik Sigortası Nedir?

Bireysel Emeklilik Sistemi (BES)

Bireysel Emeklilik sistemi devlet tarafından denetim altında ve Sosyal Güvenlik Sistemi’nin bir tamamlayıcısı olan mekanizmadır. BES ile beraber gerçekleştirilen tasarruflar zaman geçtikçe birikime dönüşüyor. Devlet tarafından korunan, profesyonel fon yöneticileri tarafından değerlendirilen ve devletin yapacağı ek katkılar sayesinde değerlenen bu birikimler kişilerin talepleri doğrultusunda toplu olarak veya düzenli maaş şeklinde ödenebiliyor.

Düzenli veya düzensiz gelire sahip olan herkesin faydalanabileceği bir sistem olan Bireysel Emeklilik Sistemi ile kişiler tarafından önemsenmeyen meblağların BES içerisinde değerlendirilmesine ve alternatif bir gelir kaynağı oluşturması destekleniyor.

BES aynı zamanda kişilerin en az 10 yıl sisteme dahil olması durumunda 56 yaşını doldurmaları ile beraber emekli olmaya hak kazanmalarını da sağlıyor. Ayrıca kişiler BES içerisinde iken maddi durumlarında değişiklik olduğunda katkı payı ödemelerine ara verilmesine olanak tanıyor. Kişilere diledikleri zaman da BES’ten çıkabilme imkanı tanınıyor.

Bireysel Emeklilik Nedir?
Çalışanlar emekli olduklarında konforlu ve maddi açıdan problemsiz bir hayatı hayal eder. Bu nedenle çalıştıkları yerlerde düzenli olarak sigorta primlerinin yatırılmasını talep etmeleri oldukça hakçadır.

Çalışanların emeklilik hayatlarını daha rahat ve konforlu geçirmeleri adına 1 Temmuz 2018 ile beraber 10-49 çalışanı bulunan bütün işletmelerin Otomatik Katılım Sistemi kapsamına gireceği duyuruldu. Böylece çalışanların çalışma hayatları içerisinde zorunlu tasarrufa geçerek emekli olduktan sonrasında emeklilik yaşantılarında sosyal sigorta ödemeleri dışında da bir ek gelirleri olması için önemli bir araç olacak.

BES Sigortası Fiyatlarını Sorgulayın, Bütçenize Uygun Seçeneği Kolayca Bulun!

  • En iyi sigorta şirketlerinin tekliflerini karşılaştırın
  • İnternete özel ek indirimlerle online kaskonuzu satın alın
  • 7/24 hasar desteğinden yararlanın

Çalışanların bireysel olarak tasarruf yapmalarını sağlamak amacı ile uygulamaya konulan Otomatik Katılım ile beraber tüm çalışanların emeklilik döneminde birikim sahibi olmaları hedefleniyor. Otomatik Katılım ile desteklenen ve BES’e dahil olan çalışanlardan giriş aidatı ve yönetim kesintisi yapılmıyor. 

Otomatik olarak BES’e dahil olan ve olmayan çalışanlar için ise yasal birikim sürelerini tamamladıktan sonrasında BES birikimlerini toplu halde alabilme veya ikinci bir maaş olarak düşünerek aylık olarak birikimlerini değerlendirme olanağı sunuluyor.

01/01/2013 tarihinden itibaren ödenen  katkı payları için Devlet Katkısı kazanılabilmektedir.

Evet... Devlet Katkısı, gelirinizden veya gelir elde edip etmediğinizden bağımsız bir teşviktir. Benzer şekilde gelir vergisi mükellefi olma şartı da aranmamaktadır. Bireysel Emeklilik Sistemi’nde katılımcı sıfatı ile bireysel veya gruba bağlı bireysel sözleşmesi olan "Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı katılımcılar ile 29/5/2009 tarihli ve 5901 sayılı Türk Vatandaşlığı Kanununun 28 inci maddesi kapsamındaki katılımcılar" Devlet Katkısı’ndan faydalanabilir.

BES Sigortası yaptırmak için ücretsiz teklif alın!

    TC Kimlik No veya Vergi Kimlik No

    Ad ve Soyad

    İrtibat GSM Numaranız

    Aylık Tutar

    Başvuru Durumu: Sorgulama

    Anlaşmalı Kasko Sigortası Şirketlerİ

    Devlet Katkısı TC kimlik numarası kapsamında, katılımcı bazında belli sınırlamalar dahilinde ödenmektedir. Birden fazla sözleşmeniz olması durumunda, toplamda Devlet Katkısı için tanımlanan azami tutarı aşmamak kaydı ile her sözleşmenize ilişkin yatırdığınız katkı payı nispetinde Devlet Katkısı alabilirsiniz. Unutmayınız ki her bir yakınınız adına açılan Bireysel Emeklilik hesabı için Devlet Katkısı ayrı hesaplanacak, üst limit her katılımcı için ayrı ayrı uygulanacaktır.

    Devlet Katkısı TC kimlik numarası kapsamında, katılımcı bazında belli sınırlamalar dahilinde ödenmektedir. Toplamda Devlet Katkısı için tanımlanan azami tutarı aşmamak kaydı ile her şirketteki sözleşmenize ilişkin yatırdığınız katkı payı nispetinde Devlet Katkısı alabilirsiniz.

    Hayır. Devlet Katkısı 01.01.2013 tarihi itibariyle uygulanmaya başlandı. Bu tarih öncesinde ödemiş olduğunuz katkı paylarını, gelir vergisi matrahınızdan indirmeniz suretiyle vergi teşviği sağlanmaktadır.

    Devlet Katkısı için tanımlanan üst sınır aylık asgari brüt ücterin %25'i kadar olup 2021 yılında geçerli olan asgari brüt ücret dikkate alındığında, bu tutar yılda azami 10.732,50 TL'dir.

    Evet... İstediğiniz zaman sistemden çıkabilirsiniz. Bununla birlikte ilk üç yıl içinde ayrılmanız durumunda Devlet Katkısı’na hak kazanamazsınız.

    Devlet Katkısı, katkı payı ödemelerinden ayrı olarak takip edilir ve Hazine Müsteşarlığı’nca belirlenen yatırım araçlarında yatırıma yönlendirilir.

    Sadece kendi adınıza ödediğiniz plan için Devlet Katkısı’ndan yararlanırsınız. İşvereniniz ise mevcut uygulamada olduğu gibi sizin adınıza ödemiş olduğu katkı paylarını direkt gider kaydedip kurumlar vergisi matrahından indirecektir.

    Hayır, Devlet Katkısı katkı payı ödemelerinden ayrı olarak takip edilir ve Hazine Müsteşarlığı’nca belirlenen yatırım araçlarında yatırıma yönlendirilir.